Blog

Potraiture and Landscape

Salam,

Hari ni Frenskedah Photography (FP) nak berkongsi berkenaan dengan Potraiture dan Landscape. Perkara ini penting kerana ramai wedding photographer dah mula menggabungkan kedua-dua kombinasi ini supaya gambar nampak lebih cantik. Salah satu yang FP suka adalah Keda.Z Photography (http://kedaz.com).

Gambar kombinasi potrait dan landscape ini boleh diambil samada secara single exposure atau double exposure. Single exposure bermakna, photographer mesti bijak bermain dengan lighting untuk mendapatkan pencahayaan yang baik pada subjek dan background.

Manakala untuk double exposure, photographer selalunya akan mengambil gambar pada landscape dahulu, kemudian baru meletakkan subjek di dalam frame gambar. Teknik double exposure ini memerlukan kemahiran cropping pada photoshop.

Hasil kedua-duanya tetap sama bergantung pada kretiviti photographer itu sendiri. Yang penting, kena mahir kedua-duanya sebab kita sebagai photographer tidak boleh mengawal kehendak cuaca. Photographer mesti bijak dan kretif supaya tidak terlalu bergantung kepada cuaca yang baik sahaja.  Adios… 🙂

DSC_2856afresizeThanks to isteri dan anak-anak yang menyokong minat  Frenskedah Photography ini 🙂

 

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *